SA! Artikel:

Altijd op zoek naar duurzame oplossing

Edwin en Oege Jurjen: twee samenwerkende installateurs

Eigenlijk is het een houtkachel, maar dan wel een alternatieve. De pelletkachel is in opkomst. Een duurzame kachel die brandt op ‘brokjes’, geperst hout. Volgens Edwin Moleman van Installatiebedrijf De Mol is de belangstelling voor dit soort kachels wel te verklaren.

Moleman heeft thuis aan het Doalhof ook een pelletkachel staan, hij ervaart dagelijks het gemak. “Ik ben wel overtuigd. Het is een kachel die je veel eenvoudiger kunt regelen dan een houtkachel. Een pelletkachel heeft gewoon een thermostaat. Daardoor is het comfort groter en het rendement beter.” Edwin verklaart dat doordat de verbranding in de pelletkachel wordt aangejaagd met een overkill aan zuurstof. “Dat is een heel schoon en efficiënt verbrandingsproces. De rookgassen zorgen dan ook voor veel minder overlast.”

Bijkomend voordeel van de pelletkachel: je hoeft niet te zorgen dat de voorraad gekloofd hout op orde is. Of dat het hout wel voldoende droog is voor het de kachel ingaat. “En daar schort het in de praktijk nog wel eens aan”, weet Edwin. Het scheelt dus werk, al moet je natuurlijk wel zorgen dat er voldoende voorraad pellets aanwezig is. Die zijn verkrijgbaar in zakken van 15 kilo. “Het is een redelijk goedkope manier om gas te besparen. Met aftrek van subsidie heb je voor duizend euro een pelletkachel in huis, gemonteerd en wel. Met een pelletkachel kun je jaarlijks wel 400-500 euro aan gas besparen.” Het principe van de pellletketel is ook bruikbaar als alternatief voor de CV-ketel. Maar volgens Moleman is dat wel een andere en duurdere techniek omdat een CV-(pellet)ketel vaak ook nog voor warm water moet zorgen.

De pelletkachels passen in de trend waarin particulieren steeds meer op zoek zijn naar duurzame oplossingen in de installaties. Edwin Moleman en zijn collega Oege Jurjen Dijkstra (zie kader) hebben zich in dit soort installaties gespecialiseerd. “Gas staat steeds meer onder druk, mensen zoeken naar alternatieven.” Samen hebben ze in de omgeving van Gorredijk ook al heel wat zonnepanelen geïnstalleerd. Dijkstra: “We weten waar we het over hebben. We hebben veel van deze installaties ook in onze eigen woningen geïnstalleerd.”

Elkaar helpen

Installatiebedrijf De Mol bestaat tien jaar. Edwin Moleman is al veel langer in de installatiebranche actief, hij werkte lang bij een installateur in Het Bildt. Toen die in 2006 failliet ging, schreef Edwin zich in bij de Kamer van Koophandel. Hij begon voor zichzelf. Vanaf de eerste dag kon hij aan de slag bij zijn vroegere collega Oege Jurjen Dijkstra die al eerder in Oudebildtzijl voor zichzelf was begonnen als Montage- en Technischbedrijf Dijkstra. “Toen ik bij de baas werkte, waar ik ’s avonds en in het weekend ook altijd bezig. Men adviseerde mij wel vaker om voor mijzelf te beginnen.” Sindsdien werken beide bedrijven samen en springen helpen ze elkaar waar nodig. De laatste jaren is die samenwerking geïntensiveerd, regelmatig trekken ze drie dagen per week samen op. Edwin: “We doen ook veel in zonnepanelen en in dat werk is het lastig om alleen te werken. Dan moet je wel met z’n tweeën zijn. Maar bij de installatie van CV-installaties geldt ook dat mensen het liefst zo kort mogelijk in de troep willen zitten.” Beide mannen vullen elkaar goed aan. Volgens Edwin is Oege Jurjen goed in zink- en dakwerk. Volgens Oege Jurjen is Edwin goed in elektrische installaties. En ze vinden elkaar goed in het loodgieterswerk gas en water. “Zo bieden we complete installaties aan. En degene die het werk opneemt, zorgt voor de offerte en voert de klus ook uit. Dat vinden mensen prettig.”